فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نیلوفر مرادحاصل*، امیرحسین مزینی صفحه 7
    طی دو دهه اخیر، به قابلیت های فن آوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) در کاهش نابرابری جنسیتی شدیدا تاکید شده است. به گونه ای که به شکل گیری این فرضیه منجر شده که (حتی) تفاوت های میان کشورها در سایر حوزه های موثر بر نابرابری جنسیتی با استفاده مطلوب از این فناوری تا حدی جبران پذیر است، اما طیف جدیدی از بررسی ها با رد این فرضیه، ضمن تایید نقش شایان توجه فاوا بر کاهش نابرابری جنسیتی به اصلاح دیدگاه غالب در ارتباط با عوامل موثر بر شکاف جنسیتی توجه کرده و بیش ترین اثر را کماکان برای عوامل ساختاری (اجتماعی، فرهنگی و...) قائل شده اند؛ به گونه ای که حتی با بهره گیری از فاوا نیز جبران پذیر نیست. مطالعه حاضر با هدف توسعه و تکمیل این مطالعات با تاکید بر نابرابری جنسیتی در بازار کار انجام شده است. بدین نحو که اثر نسبی فاوا در مقایسه با منتخبی از متغیرهای موثر دیگر بر مشارکت زنان در بازار کار، در قالب یک الگوی اقتصادسنجی پایه برای دو گروه از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه (از جمله ایران)، برای دو دوره زمانی 9-1990 و 8-2000 و با استفاده از روش داده های تلفیقی آزمون شده است. نتایج حکایت از آن دارد که به رغم اثر معنادار فاوا بر کاهش نابرابری جنسیتی در قالب افزایش سهم زنان در بازار کار، این اثر در هر دو گروه کشورها در مقایسه با اثر عوامل ساختاری در رتبه دوم قرار دارد. گویی فاوا به عنوان یک مکمل در کنار سایر عوامل کاهش نابرابری جنسیتی را تسهیل کرده است.
    کلیدواژگان: زنان، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، اشتغال، بازار کار، نابرابری جنسیتی
  • سوسن باستانی*، پریسا موسی نژاد صفحه 29
    هدف این پژوهش بررسی هویت و جنسیت در قالب مفهوم هویت جنسیتی در میان زنان و مردان ساکن کلان شهر تهران بود. هویت جنسیتی احساسی است که یک فرد نسبت به خود تحت عنوان یک مرد یا یک زن دارد؛ حالتی که احساسی از مردانگی یا زنانگی را در او به وجود می آورد. این مطالعه با روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، افراد 15 سال و بالاتر ساکن شهر تهران هستند. حجم نمونه 342 نفر است که برای انتخاب آن ها از نمونه گیری خوشه ایبا احتمال متناسب با حجم نمونه استفاده شد؛ با تقسیم تهران به سه قسمت شمال، مرکز و جنوب، نمونه ها از سه منطقه 3، 11 و 18 شهر تهران انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد هویت جنسیتی در افراد مورد مطالعه شکل گرفته است و مردان به نسبت زنان هویت جنسیتی قوی تری دارند و تحت تاثیر این هویت قرار دارند. در مقایسه بین سه منطقه، ساکنان منطقه 18 از هویت جنسیتی قوی تری بهره مند هستند.
    کلیدواژگان: جنسیت، هویت جنسیتی، هویت فردی، هویت اجتماعی، کلان شهر تهران
  • زهرا اخوی ثمرین*، شکوه نوابی نژاد، باقر ثنایی ذاکر، مهدی اکبری صفحه 55
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی و میزان بخشودگی میان زنان متقاضی طلاق و زنان عادی انجام شده است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس100 نفر از جامعه زنان عادی و 100 نفر از جامعه زنان متقاضی طلاق به عنوان گروه نمونه در نظر گرفته شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات عبارت بودند از مقیاس سبک های دلبستگی بزرگسالان(AAS) و مقیاس بخشودگی خانواده(FFS). برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری آزمون t و تحلیل واریانس و ضریب همبستگی استفاده شد. نتایج بیا ن کننده آن است که بین سبک های دلبستگی ایمن و ناایمن اضطرابی با میزان بخشودگی، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین زنان عادی و زنان متقاضی طلاق در سبک های دلبستگی و میزان بخشودگی آن ها تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، میزان بخشودگی، زنان عادی، زنان متقاضی طلاق
  • محمد امینی*، یوسف امینی، سیمین حسینیان صفحه 83
    در این پژوهش عوامل موثر بر ساختار قدرت در بین خانواده های زنان شاغل و غیر شاغل در شهرستان بوکان مطالعه شد و متغیر های مستقل پژوهش از چارچوب نظری پژوهش(نظریه منابع، مبادله، تئوری تضاد) استنتاج و در قالب هشت فرضیه طرح شد. جهت بررسی، دو گروه نمونه هر کدام به حجم 70 نفر از بین جامعه آماری پژوهش انتخاب شدند. در انتخاب گروه نمونه اول از میان زنان شاغل متاهل، با توجه به کوچک بودن جامعه و معیارهای در نظر گرفته شده، از روش تمام شماری استفاده شد؛ ولی در انتخاب گروه نمونه دوم از میان زنان غیر شاغل متاهل، با توجه به وسیع بودن جامعه، از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ساختار قدرت در خانواده جمع آوری شد و به وسیله نرم افزارSPSS تحلیل شد و متناسب با سطح سنجش متغیرها از آمارهای توصیفی(توزیع فراوانی، درصد و درصد تراکمی و...) و استنباطی(آزمونt، تحلیل رگرسیون و...) استفاده شد. نتایج درباره فرضیات پژوهش نشان داد که ساختار قدرت در بین خانواده های زنان شاغل و غیر شاغل متاهل متفاوت است و در خانواده های زنان شاغل متغیر های مستقل تحصیلات زن، درآمد زن و مالکیت شخصی زوجین از لحاظ آماری بر ساختار قدرت در خانواده تاثیر دارند؛ در حالی که در خانواده های زنان غیر شاغل دو متغیر تحصیلات شوهر و مدت زمان ازدواج بیش ترین نقش را در تبیین ساختار قدرت دارند.
    کلیدواژگان: خانواده، ساختار قدرت، خانواده، زنان شاغل و زنان غیر شاغل، منابع قدرت
  • مرتضی منادی* صفحه 113
    در پی پژوهشی با هدف شناخت استفاده از فضاهای فرهنگی اعم از مکان ها (سینما، موزه و غیره) و کالاهای فرهنگی (کتاب، تلویزیون و غیره) توسط زنان شاغل و خانه دار و مقایسه بین آن ها به روش کیفی و با ابزار مصاحبه و سپس تجزیه و تحلیل محتوای متن مصاحبه ها، نتایج تعمق پذیری به دست آمد؛ اولا، زنان فضاهای فرهنگی را به طور یکسان مصرف نکرده اند. ثانیا، زنان شاغل کمی بیش تر از زنان خانه دار به سینما می روند. ضمن اینکه کلا زنان کم به موزه و تئاتر می روند، ولی تقریبا به یک اندازه از این مکان ها بهره می برند. زنان خانه دار کمی بیش تر از زنان شاغل تلویزیون می بینند، زیرا آن ها فرصت بیش تری دارند. زنان به یک اندازه ماهواره تماشا می کنند، ولی زنان شاغل به رغم اینکه کار می کنند و کار خانه را نیز به عهده دارند، کمی بیش تر از زنان خانه دار مطالعه می کنند. هر دو دسته خیلی موسیقی گوش می کنند و در نهایت همه زنان در استفاده از مکان های فرهنگی (به دلایل اقتصادی یا کمبود وقت) کم تر از وسایل فرهنگی استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: فضاهای فرهنگی، مکان های فرهنگی، وسایل فرهنگی، سرمایه های فرهنگی، زنان شاغل و زنان خانه دار
  • یعقوب فروتن* صفحه 145
    موضوع اصلی این پژوهش معطوف به بررسی و تجزیه و تحلیل ابعاد و ویژگی های مرتبط با فرآیند جامعه پذیری حجاب و پوشش اسلامی بود. در این پژوهش، با استفاده از مدل نظری عناصر چهارگانه فرآیند جامعه پذیری میچنر و همکاران (1990) و سایر صاحب نظران معاصر تئوری جامعه پذیری (اونس و داویس، 2000؛ تایلور، 2003)، فرآیند جامعه پذیری حجاب از طریق سیستم آموزشی تجزیه و تحلیل شد. بر همین اساس، مهم ترین الگوها و ویژگی های مرتبط با چگونگی بازنمایی حجاب و پوشش زنان در متون آموزشی مدارس ایران بر پایه روش تحلیل محتوا بررسی شد. مطابق نتایج این پژوهش، اگرچه الگوهای کمابیش عمومی در زمینه چگونگی بازنمایی حجاب و پوشش زنان از طریق سیستم آموزشی وجود دارد، اما تجزیه و تحلیل های تفصیلی این پژوهش نشان می دهد که این الگوهای کلی به طور معناداری تابعی از دوره های تحصیلی و عنوان متون درسی است.
    کلیدواژگان: حجاب اسلامی، زنان، جامعه پذیری، سیستم آموزشی
  • علی محمد قدسی*، جواد افشارکهن، احمد عطارد صفحه 167
    در این مقاله میزان مشارکت دانشجویان دختر در فعالیت های ورزشی و عوامل موثر بر آن بررسی شد. روش مورد استفاده در این پژوهش پیمایشی بود. جامعه آماری شامل دختران دانشجو دانشگاه بوعلی سینا همدان (5096 نفر) بوده اند که از این تعداد 385 نفر از طریق فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شده و از طریق روش نمونه گیری خوشه ای، بین آن ها پرسشنامه توزیع شد.در چارچوب نظری از نظریاتی همچون نظریه فیش باین-آیزن، نظریه یادگیری اجتماعی، نظریه سرمایه فرهنگی، نظریات فمنیستی، نظریه چافتز،کلیشه های جنسیتی سندرا بم و دیدگاه نظری چو بهره گرفته شد. نتایج نشان داد بین متغیر های حمایت اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سودمندی ادراک شده، تمایل فردی و موانع اجتماعی مشارکت با میزان مشارکت ورزشی رابطه معناداری دیده می شود، اما بین متغیرهای رشته تحصیلی، قومیت و پایگاه اقتصادی-اجتماعی با میزان مشارکت ورزشی رابطه معناداری مشاهده نمی شود. همچنین بین باورهای قالبی و مشارکت ورزشی رابطه معنادار و معکوس وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت ورزشی، سودمندی ادراک شده، حمایت اجتماعی، باورهای قالبی، سرمایه فرهنگی
|
  • Niloofar Moradhassel*, Amir, Hossein Mozayani Page 7
    During the past two decades the Information and Communication Technology (ICT) capabilities in gender inequality reduction have been greatly emphasized in the manner that such capabilities led to a common sense hypothesis that ICT would be able to compensate some other determinant factors of women participation in society. But recent studies, however, despite confirming a significant impact of ICT on reducing gender inequality suggest that the structural factors have much more (or the greatest) impact on gender inequality than ICT. This paper is to assess the above proposition, while emphasizing woman participation in labor market. To do that we developed a basic econometric model and estimated it through Panel Data technique separately for 1990- 2008 as long run and 1990- 99 & 2000-08 as short run periods for selected groups of developed and developing countries (including Iran). Although the results imply that ICT has had significant effect on increasing women share in labor market, yet the effect of structural factors (such as social & cultural ones) is more significant. It seems that ICT as a complementary factor (besides structural ones) could facilitate elimination of gender inequality.
    Keywords: Women, Information, Communication Technology, Employment, Labor Market, Gender Inequality
  • Susan Bastani*, Parisa Moosanejad Page 29
    The main goal of this research is to study the identity and gender in the form of gender identity among women and men residing in Tehran. Gender identity is a person's own sense of identification as male or female that creates her/his sense of femininity or masculinity.This study is a survey research and the data was collected using the questionnaire. People above 15 years of age residing at the Metropolitan Tehran constitute the population of this study. The sample size is 342 respondents who were randomly chosen through cluster sampling method from three districts, 3, 11 and 18, of Tehran. Findings indicate that gender identity is already formed among the respondents. Men compared to women have stronger gender identity and are under the impact of this identity. A comparison among the three districts showed that residents of district 18 had stronger gender identity.
    Keywords: Gender, Gender Identity, Personal Identity, Social Identity, Metropolitan Tehran
  • Zahra Akhavi Samarin*, Shokouh Navabi Nejad, Bagher Sanaei Zaker, Mehdi Akbari Page 55
    This research studies the relationship between attachment styles and levels of forgiveness among women who are divorce applicants and the ordinary women. Thus 100 available ordinary women and 100 available divorce applicants were considered as sample. Data gathering instrument was Adult Attachment Scale (AAS) and Family Forgiveness Scale (FFS). Data were analyzed by utilizing t-test and ANOVA and correlation coefficient statistical indexes. The results show that there was significant correlation between the Secure Attachment and Anxiety Attachment with forgiveness. There were also significant differences among divorce-applicant women and the ordinary women in attachment styles and forgiveness.
    Keywords: Attachment Styles, Forgiveness, Ordinary Women, Divorce, Applying Women
  • Mohammad Amini*, Yousof Amini, Simin Hosseinian Page 83
    This paper studies factors influencing power structure of the family in working and non-working married women in the city of Boukan. The independent variables were extracted from the theoretical framework of research (resource theory, exchange theory, conflict) in the form of inference and eight hypotheses are proposed. Two samples each of the size of 70 individuals were selected to investigate the statistical community. In the selection of the first sample of married women, according to the criteria considered, a number of methods were used for all. Yet in the selection of the second sample of non-employed married women; in accordance with the broader extent of the community, a multi-stage cluster sampling was used. The data of the family power structure were collected from a researcher-designed questionnaire and analyzed by the SPSS software. For proportional measurements of variables, descriptive statistics (frequency, percent and percent density, etc.) and inferential statistics (test t, and regression analysis) were used. The results confirmed the research assumptions that the family power structure between employed non-employed married women is different. In the families of employed women, independent variables of woman’s education, woman’s income and couple’s ownership affected power structure of families statistically. While in families of non-employed women two variables of “husband’s education” and “marriage duration of couples” were most significant in description of power structure.
    Keywords: Family, Power Structure in the Family, Employed, Non, Employed Women
  • Morteza Monadi* Page 113
    This paper shows that, first, women have not used cultural spaces evenly, that is at the same rate. Secondly, the employed women use of cultural spaces is a little higher than that of the housewives, at least in terms of going to the cinema. We should note that generally women rarely go to theatre or museum. The housewives watch television a bit more than the employed women because they have more time to spend on watching TV. Both housewives and the employed women spend time on watching the satellite TV at an equal rate, while the employed women study more, despite their occupational activity and given the fact that they have their share of housekeeping. The two groups listen to music very often. Finally, Cultural sites are used little by women; this might be due to economic constraints or lack of time. Instead they use cultural material more than cultural sites.
    Keywords: Cultural Spaces, Cultural Places, Cultural Facilities, Cultural Capital, Working Women, Housewives
  • Yaghoob Foroutan* Page 145
    This paper examines the patterns associated with the socialization process of veiling of women in Iran. Using content analysis technique and socialization theory (Michener et al. 1990, Evans and Davis 2000, Tylor 2003), this paper focuses on the association between ‘educational institution and hijab socialization’ and explains the major patterns related to the representation of women’s veiling in the school education resources. The educational resources in the present study include the school-textbooks of the Islamic Republic of Iran in three levels: Primary, Intermediate, and High schools. In addition, the analyses of these educational resources are discussed in terms of ‘religious textbooks’ and ‘other textbooks’. This provides further opportunity to explore the existence and the extent of religious dominance in the educational materials. The preliminary results of this analysis show that there are some general patterns regarding the representation of women’s veiling in the educational resources. Further investigation, however, underlines that the patterns vary significantly by the main types of school-textbooks and educational levels.
    Keywords: Islamic dress codes (hijab), socialization, women, educational system
  • Ali, Mohhamad Ghodsi*, Javad Afsharkohan, Ahmad Atarod Page 167
    This paper probes the participation rate of female university student in sports activities and to consider its effective factors. Given the research aims and hypotheses, the quantifying method is used in this paper. The statistical society are girls of Hamedan Bu-Ali-Sina university (5096), which 385 people of this number are chosen by Kukaran formula as the sample volume and a questionnaire is distributed among them by the cluster sampling method. The necessity of exercise and physical movement constitutes the significance of this article's subject. In addition, sport activity provides a situation in which the females can keep distance of the daily routines and in short alternating periods, they would find pleasure and happy experiences.Investigating the female university students’ participation in sport activities include considering the type and evaluation of some factors like the main field of study, social support, formational believes, the family viewpoint, nationality, economical-social level, the cultural origin and the like. The research hypotheses are compiled by using the theoretical literature from which some proposed theories are taken such as, Fish Bayen – Isen theory, the social learning theory, the cultural origin theory, feminism theories, Chafter theory, and the sexual stereotype of Sandrabam and the theoretical view of Cho. The results show that there are meaningful relationships between social support variables, the cultural origin, induced efficacy, individual trends and social barriers, participation with the sport participation, but there are not any meaningful relationships between the study field variables, nationality and social-economical level with the amount of sport activity. Also, there is meaningful and upside down relationship between the formational believes and sport participation.
    Keywords: Sport Participation, Perceived Effectiveness, Social Support, Stereotypes, Social Capital